İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nun Eğitimci Meclis ve Meslek Komite Üyelerinin de katılım gösterdiği Eğitim Sektör Buluşmaları Konferans ve Çalıştayları, TOBB Türkiye Eğitim Meclisi koordinasyonunda TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy ve TOBB Eğitim Meclisi Başkanı Dr. Yusuf Ekinci’nin açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliğe; İTSO Meclis Üyesi Saadet Özmen ve 20. Grup Meslek Komite Üyesi Selma Türkoğlu, üst düzey bürokratlar, kurum sahipleri, öğretmen ve eğitimciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, eğitim sektörünün önemli konu başlıklarını ele almak üzere toplandıklarını hatırlatarak, “Kalkınmanın ve zenginleşmenin ana unsuru beşeri sermaye. Yani öğrenmeye aç, yeniliğe açık, sorgulayan ve hayal kuran; yetkin insanlar. Bunun bilinciyle eğitim camiamızın yanında olmaya, elimizden gelen her türlü desteği vermeye çalışıyoruz, vermeye de devam edeceğiz.
“Ulusal Eğitime Katkı Protokolü” ile 154 ilçede 154 okul yapmak üzere harekete geçtik. Böylece TOBB olarak ülkemize kazandırdığımız eğitim tesisi sayısı 307’ye yükselmiş olacak. Eğitime yapılan yatırımdan asla zarar edilmeyeceğinin bilinciyle, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Mesleki eğitim konusunda da ciddi hamleler gerçekleştirdiklerini ifade eden Şansoy, bu konuda da TOBB’un yine en önemli paydaşları olduğunu ve eğitim-öğretim ve istihdam döngüsünü işlevsel hale getirdiklerini kaydetti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, “İşbaşı eğitimi ve stajlarla sektörü bizzat işin içine sokuyoruz” diye konuştu.
Meclis Başkanı Ekinci eğitimin kalitesine vurgu yaparak; “Şimdiye kadar, genelde, ‘kaliteli eğitim’ denilince; öğretmene düşen öğrenci sayısı, sınıf mevcutları gibi eğitiminin kalitesine tesir eden maddi unsurlar üzerinde duruldu. Kalite bunlarla sınırlı değildir. Bir eğitimin kalitesini, önceden belirlenmiş amaçlara ulaşmada gösterdiği başarı, bu amaçların toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerine uygunluğu belirler. Eğer, eğitimin amaçları belirlenirken hata yapılmış ise en mükemmel uygulamalar bile kaliteli eğitim olarak değerlendirilemez. Kaliteli eğitim öğrenci merkezlidir. Bütün derslerin ve ders dışı eğitim faaliyetlerinin, öğrenciye; ondan beklenilen bilgi, beceri, tutum ve davranışı kazandırmaya yönelik olarak düzenlenmesi esastır. Dersler amaç değil, araçtır. Öğrencilerde kalıcı olması istenilen tutum ve davranış ve yeterlilikler farklı yöntemlerle de olsa, bütün derslerde verilir. Günümüzde dijitalleşme ve yapay zekâya büyük ilgi gösterildiğini ve yatırım yapıldığını dile getiren Ekinci, öğrenmedeki yükselişin bu kurgunun temel dayanağını oluşturduğundan söz etti. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen, İTSO Meclis Üyesi Saadet Özmen ve 20.Grup Meslek Komite Üyesi Selma Türkoğlu, TOBB düzeyinde eğitimcilerin sorunlarının anlatıldığı toplantının oldukça verimli geçtiğini ifade ettiler.