Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla AKP-MHP tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifini değerlendiren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Bir iktidar seçime giderken, normal seçimlere bir sene kala eğer seçim kanununu değiştiriyorsa, gidici olduğunu kendisi de anlamış demektir. Korkunun ecele faydası yok. Yolcudur Abbas bağlasan durmaz, milletimiz AKP’den kurtulacak. Az kaldı” dedi.
Milletvekili Suzan Şahin; “Muhalefet partileri olarak 2019’da birlik olarak yerel seçimlerde AKP’yi yendik ve İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi büyük şehirleri aldık. Bu milletin sandıkta kendilerini göndereceğini gören AKP ve küçük ortağı MHP, seçim yasasını değiştirerek Millet İttifakı’nın meclisteki milletvekili sayısını düşük çıkarmak için siyasi kurnazlık yapıyor. İstedikleri kadar uğraşsınlar. Bu iş bitti, bu millet bu AKP ve MHP’yi sildi.
Sandıkta kaybedeceğini anlayan AKP ve MHP bu teklif ile gün geçtikçe oylarının eridiğini, yenildiğini itiraf etmiştir. Allayıp pullasalar da algı yönetimi yaparak muhalefete saldırsalar da su alıp gemileri batıyor. Hem de öyle bir batış ki hiçbir stratejileri tutmuyor, bir ümit sandıkta kağıt üzerinde seçimi kazanırız diye seçim yasasını değiştirmek istiyorlar.
Sadece AKP’nin değil ittifak ortağı MHP’nin de oyları eridiği için bu yasa değişikliği ile MHP’yi de kurtarmak için yapıldı. Yeni düzenleme ile seçim barajını %10’dan %7’ye düşürüyorlar. Böylece ittifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta olan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılacak. Yani aslında sadece ittifaktaki partiler için %7 barajını kaldırılmış oluyorlar. Yani bir nevi ‘Artık Oy’ları dağıtma formülünü değiştiriyorlar. Verildikleri partiden milletvekili çıkarmaya yetmeyen oyları, kendi lehlerine bölüştürecek, Millet İttifakının oylarını kendilerine yazmaya çalışacaklar. Mesela bir parti bir ilde küçük bir oy aldı ve ‘artık oy’ ile milletvekili çıkarabilecekken artık o milletvekilini çıkaramayacak. Oylar doğrudan partilere gidilecek. Her partinin oyu kendisi hesabına yazılacak. Böyle olunca da ittifakın bir anlamı kalmayacak. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifak devam edecek. İl ve ilçe seçim kurulları kura ile belirlenecek. AKP kendi atadıkları, yandaş hakimlerin kuradan çıkmasını sağlayıp bağımsız yargıya baskı yapacak. Bu yasa değişikliğinin tek amacı seçimi kağıt üzerinde kazanma. Halkımızın bu siyasi kurnazlıklara karnı tok. Sandık namustur, sandıkları da vatandaşın oyuna da tüm ülke sahip çıkacak ve gerekli cevabı AKP ve küçük ortağına verecek’’ ifadelerini kullandı.
En çok oy alan siyasi partinin daha fazla vekil çıkarmasını sağlayacak bir sistem getirmek istendiğini, böylece DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti’nin getireceği oyların önüne geçileceğini ifade eden Suzan Şahin, ‘‘İttifak sistemi içinde diğer partilere göre az oy alan siyasi partilerin oylarının ittifaka yansımasını istemiyorlar. İttifak içindeki oy dağılımını da değiştiriyorlar. Toplam oylar üzerinden vekil dağılımı yapıldığı için, CHP’nin daha fazla vekil çıkardığını düşünüyorlar. Bu kanun değişliğiyle bunun da önüne geçmek istiyorlar. Tam bir siyasi kurnazlık. Ancak sonuç değişmeyecek, AKP ve küçük ortağı MHP’den bu ülke ilk seçimde kurtulacak. Korkunun ecele faydası yok, geliyor gelmekte olan’’ dedi.
Meclise sunulan kanun teklifinde seçim kurulu başkanlıklarına kıdemli hakimler yerine, birinci sınıf hakimler arasından kurayla belirlenmesinin teklif edilmesini de eleştiren CHP’li Şahin, ‘‘YSK tarafsız olması gereken bir yargı organıdır. AKP, yapmak istediği seçim kanunu değişikliğiyle seçim kurulu başkanlarını kendi atadığı yandaşlar arasından seçmek istemekte. Bir ildeki en kıdemli hakimin il seçim kurulu başkanlığı görevini yapması uygulamasını değiştirmek istiyorlar. Oy sayımı ve tasnifler sırasında kağıt üzerinde seçime hile katarak kazanma peşindeler. İstedikleri değişikliğe göre artık illerdeki en kıdemli seçim kurulunda başkanlık yapacak hakimler en kıdemliler arasından seçilmeyecek. AKP’nin son yıllarda kadrolaşmak için atadığı genç ve tecrübesiz birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından seçilecek. Unutmayın ki AKP iktidarı geldiğinde 7 bin olan hakim savcı sayısı, ki bu hakimlerin çok büyük çoğunluğu da emekli oldu. Bugün 25 bin! Yıllarca kadrolaşarak devlet kadrolarına partizanlarını yerleştiren AKP, seçim günü FETÖ’nün 15 Temmuz’da yaptığı gibi bu partizanlarına talimat vererek harekete geçirecek, iktidarı bırakmamak için her yolu
deneyecek, hile ile seçime müdahale edecektir. Biz yurtseverler ise tüm bu adaletsiz ve anti-demokratik uygulamalara karşı mücadele edeceğiz’’ diye konuştu. Mevcut yasadaki, “Başbakan ve bakanlara ilişkin” seçim yasakları maddesinden “Başbakan” ibaresinin çıkarılarak yerine yeni sistemde yürütmenin başı olan “Cumhurbaşkanı” ibaresinin yazılmamasını eleştiren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bu düzenleme ile sadece bakanların seçim yasaklarına tabi olacağını, Cumhurbaşkanın seçim kampanyası boyunca devlet imkanlarını kullanacağını söyledi.
Leave a Reply