Türkiye’nin önde gelen basın kuruluşlarında çalışan gazeteci ve yazarlar, EXPO 2021 Hatay’ın Antakya alanını ziyaret etti. Gazeteci ve yazarlar EXPO alanlarını gezmeden önce Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı çalışma ofisinde ziyaret ederek Hatay ve EXPO 2021 Hatay hakkında bilgiler aldı.
Organizasyona gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını ifade eden Savaş, Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehir olduğunu söyleyerek, “Hatay, 12 yıldır savaşın gölgesinde olan kadim bir şehir. 13 medeniyete ve 27 kültüre ev sahipliği yapan bir şehir. İlk olimpiyatların yapıldığı, ilk zeytinin sofrada ile buluştuğu, ilk buğdayın ehlileştirildi ve tarımın ilk yapıldığı şehir. Anadolu’daki ilk ibadet yeri Hatay’dadır. Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camii Hatay’dadır. İlk Hristiyan kelimesi de burada kullanılmıştır. Yüzyıllardır burada herkes kardeşçe yaşamış ve din veya mezhep farklılığı kaynaklı hiçbir karmaşa olmamıştır. Herkes Hatay’da huzur içinde yaşıyor” dedi. EXPO alanındaki Hatay’ın varoluş mozaiği hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, mozaiğin Hatay’ın kültür ve medeniyetini temsil ettiğini ifade ederek mozaiğin tescili için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yaptıklarını söyledi.
Hatay’ın 5. teşvik bölgesi olması ile ilgili yürütülen imza kampanyası hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, “ Önce iktidar partisi tarafından itiraz edildi ama biz altı aylık kampanya ile 500 bin imzayı hedefledik. 3 haftada 517 bin 259 imza toplandı. Şu anda mücadelemiz ile 6 ilçe için teşvik aldık. Ayrıca, İskenderun’un da serbest bölge ilan edilmesini istiyoruz. İktidarın bu haklı istek ve talebe bir an önce ses vererek, çözmesini bekliyoruz.
Suriyeli nüfus ve doğum oranları ile alakalı gelen soruları da yanıtlayan Lütfü Savaş, büyükşehirler içerisinde nüfusuna oranla en çok sığınmacı ağırlayan şehirin Hatay olduğunu ifade ederek Suriyelilerin doğum oranının yüksekliğine dikkat çekti. Suriye’de yaşanan kaos ortamın Hatay’ın ekonomisini olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen Savaş şöyle konuştu; ”Suriye’ye açılan sınır kapılarımızla 14 ülkeye ticaret yapıyorduk. 250 TIR ile ticaret yaparken şimdi 25 günde 100 konteyner gönderebiliyoruz. Hatay’da gelir pastasının dilimi hem küçülüyor hem de daha çok insana bölünüyor. Emlak fiyatları ve boşanmalar da artı. Bütün bunların düzelmesi için ve Hatay’ın huzurlu olması için Suriyelilerin huzurlu bir şekilde ülkelerine dönmelerini istiyoruz. Bunun içinde bir plan ve program yapılması lazım. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlardan gönderilen paralar Suriye’deki altyapı çalışmalarına harcanmalı. Suriye hükümeti de bunun için gerekli zemin oluşturmalı. Huzurlu bir Suriye, Türkiye için gereklidir diyoruz. Sayın genel başkanımız da bunları ifade ediyor. Bu doğru çözüm önerisini destekliyoruz” derken, Suriyeli seçmen sayısının da gittikçe arttığını ifade etti.
Gazetecilere yakın zaman önce Hatay- Kıbrıs seferlerine başlayan Hatay Deniz Otobüsü (HADO) ile de ilgili bilgi veren Başkan Savaş, 19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihte Kıbrıs’a ilk seferi düzenlediklerini belirterek, Türkiye’de 1938 yılından sonra ilk defa bir deniz sınır kapısı açıldığını ifade etti. EXPO alanlarını da gezen heyet, Hatay’ın tarihi, gastronomisi, sanat ve kültür birikimlerini yerinde gözlemledi.